Kontaktid

www.kassiabi.ee
kodu@kassiabi.ee
infotelefon: 55571625
Kui soovid annetada:
Kassiabi MTÜ
IBAN EE902200221030561288, Swedbank
Annetustelefon: 900 9000 (kõne hind 5€)

Monday, September 15, 2014

Tuba3 ühiskonnakorraldus

Tuba3 pole ammu oma tegemistest märku andnud. Vabatahtlikel on kogu aeg nii kiire-kiire PÄRISkiisude eest PÄRISELT hoolitsemisega, nii et virtuaalseteks tegevusteks jääb väga vähe aega. Kasside seast pole aga andekaid kirjamehi esile kerkinud.
Aga aitab vabandustest. Siin on siis üle pika aja üks reportaaž. Kirjutama ajendas seda tähelepanek, et ühes toas elavatel kassidel tekivad samamoodi erinevad jõustruktuurid ja hierarhilised seisused nagu inimestelgi. Igaüks on üks mutrike väikesest ühiskonnast, igaühel on kassikarjas täita kindel roll.


Margarita ja Simson (nüüdseks uues kodus) valvavad

Näiteks Jesper on meie toa ulakas pätipoiss. Ta on see natuke hüperaktiivne nooruk, kes alailma pahandustesse satub ja pättuste korraldamisega tähelepanu saavutada püüab. Jesperil on alati mängutuju. Ta tahab mängida kõigi ja kõigega. Eriti teiste kassidega. Ja teda ei heiduta absoluutselt see, kui teised kassid temaga mängida ei taha. Mida enam nad temast eemale tõmbuvad, seda pealetükkivamaks Jesper muutub. Aga üldsegi mitte paha pärast, vaid pigem sellepärast, et vaene Jesper lihtsalt EI SUUDA uskuda, et keegi tema initsiatiiviga kaasa ei lähe. Sellepärast soovitaksime Jesperit pigem ainsaks kassiks perre. Ta lihtsalt tüütab teised kassid surmani ära :) Muidugi tuleb siis inimestel tema energiat rohke mängimisega maandada. Aga vastutasuks on Jesper siis imearmas sõber, kes ronib ka ise sülle miilustama. Enamik kasse seda ei tee.

Jesper, isane, 2-3-aastane
Kus on pätte, seal peab olema ka politseinikke. Selleks on meil kaunis kolmevärviline Magda. Magdal olid hiljuti pojad ja oma emarollist pole ta siiani täielikult välja tulnud. See tähendab, et tihti võib teda näha kusagil kõrgustes teiste kasside maadlemist jälgimas, näol põlglik ilme, nagu mõtleks ta "On alles lasteaed!". Ja kui see maadlus talle liiga lähedale jõuab, käratab Magda oma arvamuse võimukalt välja - lahutab maadlejad ära, virutab igaühele vopsu kirja ja saadab nad, silmad maas, nurka häbenema. Isegi Jesper tõmbab saba jalge vahele ja hoiab eemale, kui Magda tal nõudlikult teel ees kõrgub.
Aga Magdas on olemas ka teine külg, ja see avaldub siis, kui tema kaaslaseks on inimene. Magdast julgemat, rõõmsamat ja suhtlejamat kassi pole siis üldse olemas. Ta tiirleb lakkamatult inimese ümber ja peab tingimata olema just seal, kus on kahejalgne. Süles, jalge ees, ravimisahtlis, isegi paberi peal just sel hetkel, kui midagi kirjutada on vaja. Inimestega on Magda täiesti usaldusväärne ja kompleksivaba. Sobib hästi lastega perre, sest ta ei küünista ega hammusta kunagi (ok, võib-olla ainult väga suures mänguhoos hästi natuke). Mängida tahab tegelikult ka tema palju.

Magda, emane, 2-3-aastane
Kaksikõed Mirri ja Bangladesh etendavad samuti kumbki oma kindlat rolli. Bangladesh on julge aktivist - neiu, kes ei jäta oma arvamust välja ütlemata. Kassid, kes Bangladeshile meeldivad, saavad väga armastusväärse kohtlemise osaliseks. Nendega Bangladesh miilustab ja sõbrustab. Kui aga mõni kass Bangladeshi ärritama juhtub, saab ta kiirelt käpavopsu kirja.
Nagu endast lugu pidavale kassile kohane, on Bangladeshil ka isiklik teenijanna. Selleks on neiu Margarita - leebe, armas ja tasane tüdruk, kes kellegagi pahuksisse minna ei taha. Seepärast on ta lahkesti nõus pesema diivaliku Bangladeshi nägu, kui too seda soovib, ning talub kannatlikult ka seda, kui viimasel paha tuju on ja ta Margaritale muudkui käpahoope jagab. Siis püüab Margarita aupaklikult kõrvale hoida ning ootab, kuniks käskijannal jälle parem tuju on.
Hierarhia kasside vahel on siiski midagi hoopis muud kui kassi ja inimese suhted. Inimesele on Bangladesh nimelt väga armas sõber. Tahab pai, suhelda ja mängida. Tema sobivust teiste kassidega tuleb testida, aga on täiesti võimalik, et ta saab väga hästi hakkama ka mitmekassilises majapidamises.

Bangladesh, emane, 2-aastane
Margarital üldiselt teiste kassidega probleeme ei ole, ainult Jesperiga ei saa ta kohe üldse läbi. Pätipoiss Jesper lihtsalt armutult kiusab Margaritat, ja sellist matslikkust ei suuda vaene Margarita kohe kuidagi taluda, andes sellest ka kõhinaga märku. Inimesega on Margarita väga armas ja otsib palju lähedust. Ta võib ainult natuke kergesti ehmuda, seega peaks tema jääma kindlasti tubaseks kassiks.
Margarita, emane, 2-aastane
Mirri on oma õest Bangladeshist lausa 180 kraadi erinev. Nagu õdede-vendade puhul tihti ette tuleb, on nemadki nagu öö ja päev. Elavaloomulise ja hulljulge Bangladeshi kõrval tundub leebe Mirrike veel eriti tagasihoidlik. Ta on see arglikult naeratav paitüdruk seina ääres - hea ja vaikne laps, keda tihti mängu ei võeta ja kes kõigist ja kõigest kõrvale jääb. Kuid samal ajal on temas siiski olemas suur soov suhelda. Ja kui tal see õnnestub, lööb Mirrike särama nagu päike. Ta on täiesti konfliktivaba, rahulik ja tubli kass, kes veedab oma päevi enamasti kusagil seina ääres pikutades.
Mirri võib inimese seltskonnas algul arglik tunduda, kuid kui talle aega anda ja teda lähemalt tundma õppida, koorub temast truu ja tänulik sõber. Paitamisele vastab ta alati nurrumisega ja ajab selja mõnust küüru. Mirri oleks täiuslik seltsiline mõnele vanemale inimesele. Vajab rahulikku kodu.


Mirri, emane, 2-aastane
Mirriga välimuselt peaaegu äravahetamiseni sarnane on Proua Käpp. Juba tema nimi annab märku, et midagi peab seal pistmist olema käppadega, ja just nii ongi. Käpp on meie väikese kassiühiskonna turtsakas printsess. Ta on julge ja kompleksivaba, kuid üpriski tujukas. Ta pole oma kohta ühiskonnas veel päriselt leidnud, natuke mängib kõigiga ja natuke pahandab kõigiga. Tema põhiline juhtmõte elus on saada seda, mida ta tahab, ja mitte teha seda, mida ta ei taha. Kõige selle väljendamiseks on ta õppinud osavalt kasutama oma käppasid - vops siiapoole ja vops sinnapoole, et igaüks ikka teaks, millised on printsessi tänased soovid! Kui printsess tahab pai, siis ta tõmbab inimese käpaga lähemale. Kui printsess enam ei taha pai, siis patsutab ta inimese käpaga eemale.
Õnneks tahab printsess pai aga üsna tihti. Samuti tahab ta olla igal pool juures ja seltskonnas. Tema ei karda ei kedagi ega midagi, kuna ta on veendunud, et ta on ilus, tähtis ja imetlust väärt :)

Proua Käpp, emane, 1-2-aastane
Ja siis on meil veel Kotja, tõeline kass-kroonik. Tema oma puuripealsest pesakorvist naljalt ei liigu, vaid piidleb elu-olu üle pesaääre. Tema läbitungiv pilk näeb kõike ja mäletab kõike.
Ta jäädvustab nii Jesperi pahandused, Magda riidlemise, Bangladeshi aktiivse sebimise, Margarita meelehärmi, Mirri pärastlõunauinakud kui ka Käpa diivatsemise. Ühtlasi hoiab ta pingsalt silma peal inimolendeil, kes aeg-ajalt kasside sekka tekivad. Et kas nood ikka käituvad korralikult, kas konservi jagatakse ja ega ometi keegi teda näppima tule.
Kotja pole endiselt selgusele jõudnud, mida need inimesed temast õigupoolest tahavad. Ta lubab neil ennast toita, kuid katsumine pole kindlasti vajalik. Kotja vajab kannatlikku kodu, kus ei oodataks sülekassi. Pikapeale on ta kindlasti valmis oma isiklikule inimesele avanema.

Kotja, isane, 5-6-aastane
Viimasena räägime Gerdast, kes esindab tänapäeval väga populaarset emigrantide-pagulaste alagruppi. Tema pole aga sugugi mitte mugavus- ega lodevuspagulane, vaid on tuba3-st emigreerunud täiesti vastuvaidlematu hädavajaduse tõttu. Nimelt ei saa Gerda absoluutselt teiste kassidega läbi, vaid tahab kõigile hea meelega kallale minna. Seetõttu elabki tema nüüd ihuüksinda eraldi ruumis. Üksi on aga igav, seega tahaks Gerda nüüd, palun, koju minna. Kassidega ta tõesti läbi ei saa, aga inimesest midagi paremat ei oska ta ette kujutadagi! Gerda tahab olla kogu aeg sinu lähedal, tahab pikutada su kõrval diivanil ja saada hästi-hästi palju pai. Selline hurmur on nooruke preili Gerda.

Gerda, emane, 2-3-aastane

Tegelikult on meie kassikarjas ka kolm päris värsket liiget, kelle iseloomu ja harjumuste kohta ei oska me veel eriti midagi öelda. Peame neid alles tundma õppima. Välimuselt on nad kõik aga omamoodi ilusad ja armsad. Ja otsivad kodusid.

Jossu, isane, 3-aastane

Pilve, emane, 3-aastane

Triibuline kassipoiss, 4-5-kuune
 

No comments:

Post a Comment